Våran story

Våran idé föddes...

Idén till Monchiqe föddes i en by i Portugal med nästan samma namn. Men för att förstå hela processen så måste vi gå tillbaka till det år då vi flyttade till vårat lilla hus med tillhörande trädgård för snart 7 år sedan. 

 

En trädgård som snabbt fylldes med mysiga möbler och grönskande växter. Men när det kom till att hitta ett parasoll så misslyckades vi totalt. Vi ville ha ett parasoll med karaktär och härlig färg. Efter flera veckors letande gav vi helt enkelt upp.Vi fick nöja oss med ett massproducerat opersonligt och väldigt grått parasoll. 

 

Sommaren 2020, sommaren som alla spenderade hemma och gjorde sitt bästa för att liva upp tillvaron. Trädgårdarna, balkongerna och terrasserna har nog aldrig använts så flitigt som den sommaren. Detsamma gällde oss.

​Vi spenderade mer eller mindre varenda dag i trädgården. Vi lagade mat och blandade färgglada drinkar med recept från sydligare breddgrader och drömde oss bort.

Det enda som vi fortfarande saknade i vår så omsorgsfullt skapade hemestermiljö var ett parasoll med dom rätta vibbarna. Idén om ett egendesignat parasoll börjar ta sin form, men det dröjer ännu en stund innan allt helt och hållet faller på plats.

 

Våran familj är en brokig skara världsmedborgare med rötter lite här och var. Men det finns en plats som vi alla längtar till nästan jämt. En plats som vi har lite extra starka band till. Det är en liten bergsby i södra Portugal. En by där folksjälen är lika vacker som dess omgivande gröna dalgångar och böljande kullar. Det var just här, tillbaka i denna lilla by som det hela tog fart på riktigt. 

En varm eftermiddag satt vi vid vårt lokala café på byns torg och fläktade oss svala med menyblad. Caféägaren och tillika våran vän Zeé Joao kom ut till oss och bad om hjälp att bära in den senaste leveransen portvin.

Och där i skjulet med ett halvt kollapsat tak, bakom flaskor och backar stod det lutat - Vårat drömparasoll! 

Luggslitet och solblekt men med precis den rätta känslan och karaktären som vi så länge sökt. Parasollet var bredrandigt och hade vackra slitan bomullsfransar som viskade om svunna tider.

 

Vi bestämde oss där och då för skapa just sådana parasoll. Parasoll som skulle föra tankarna till drömplatsen som vi alla har. Kanske är det Algarvekusten i Portugal eller Rivieran i Frankrike eller någon av medelhavets alla underbara öar. 

Våra egna parasoll skulle ha stark karaktär och iögonfallande design, lekfullt och elegant på en och samma gång. Men viktigt också att för den sakens skull inte ge vika för funktion och ett brett användningsområde.

 

Dem ska passa lika bra på terrassen som på stranden, höja stämningen vid middagsbordet såväl som på picknicken, eller bara ge ett lugn och skugga till en välbehövlig siesta.

 

Monchiqe skapades och resten lär bli historia...

 

Namngivningar

Alla våra parasoller är döpta efter platser och personer som på något viss etsat sig fast lite extra, kanske är det en plats där vi gärna umgås eller kanske har just ditt parasoll fått sitt namn från den lilla damen i backen som serverar det godaste kaffet.

Shop